Träna rätt och undvik skador

Många idrottsskador går att undvika genom rätt träning. Även om försäsongsträning kan kännas tråkig och jobbig är den en viktig del  i det skadeförebyggande arbetet. Sedan är det minst lika viktigt att inte glömma bort den kontinuerliga skadeförebyggande träningen som bör ske under hela säsongen.

Skadeförebyggande träning för ungdomar och för seniorer bör kanske se lite olika ut. Likaså bör specifika anpassningar göras beroende på vilken idrott utövaren sysslar med. Gemensamt är i alla fall att det ofta räcker med små, enkla övningar som jobbar mot en enstaka muskel eller ett flertal muskler på en gång.

Viktiga områden att stärka upp är vrister, knän, ljumskar och rygg. För att göra detta finns ett stort antal enkla övningar som inte kräver några redskap. Du jobbar enbart med kroppsvikten och det är enkelt att anpassa svårighetsgrad efter ålder eller fysisk status. Många övningar fokuserar på ett mindre område i kroppen och många övningar arbetar över ett större område. I de flesta övningar tränas musklerna på ett sätt de inte gör i det vanliga idrottsutövandet.

För att variera går de givetvis att köpa träningsredskap att bygga upp kroppen med. Till detta finns det bra utrustning som är enkel att använda och som inte kostar så mycket. Ett bra exempel på det är balansplatta. Med är billig, enkel att förvara och enkel att använda. Genom att använda den 10 minuter om dagen bygger du på ett skonsamt sätt upp benen och bålen. Utöver det förbättrar du även din koordination och balans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.