Innebandyklubbor

När det gäller innebandyklubbor finns det en uppsjö av olika tillverkare och modeller. Det kan då kännas som en djungel när du ska köpa ny klubba. Vid köp av innebandyklubba finns det då några speciella saker att tänka på, för att hitta den modell som passar dig som spelare bäst. Om du sedan köper en klubba från exempelvis Fat Pipe, Oxdog eller Exel spelar egentligen ingen större roll, bara du hittar den klubba med rätt egenskaper för just dig.

Till att börja med måste man hitta rätt längd på innebandyklubban. Rekommenderat är att skaftets knopp räcker 5-10 cm över naveln om du sätter klubban rakt ned mellan fötterna.

Efter det ska du kolla över vilken flex klubban har. Med flex menas hur hård klubban är i böjmomentet. En innebandyklubba som har 26 mm i flex är alltså betydligt styvare än en klubba med 34 mm flex. Generellt sätt kan man säga att större, tyngre och starkare spelare ska spela med mindre flex, medan mindre och yngre spelare ska använda klubbor med mer flex.  En klubba med lite flex är gör det lite svårare i själva bollhanteringen, men ger i gengäld ett hårdare skott. Har klubban mer flex gör den sig alltså bättre för en tekniker än en typisk skytt.

En annan mycket viktig sak på klubban är vilket innebandyblad den har. Det finns blad som är förhookade och blad som är rakare från början, vilka kanske är lättare att forma efter egna önskemål. Bladets skålning påverkar också känslan i klubban. Mycket skålning brukar kunna gynna skottet och med mindre skålning blir passningsspelet lite mer kontrollerat. Hårdheten i bladet påverkar på samma sätt som hårdheten i skaftet. Hårdare blad ger hårdare skott och mjukare blad ger bättre bollkänsla.

Viktigt är också att den grepplinda som sitter på klubban känns bra i din hand. Det finns grepplindor med olika mycket fäste, tjocklek och andra egenskaper. Grepplindan är enkel att byta om du hittar en klubba du vill ha, men inte riktigt är nöjd med greppet.

Den sista viktiga egenskapen är vikten på klubban. Gillar du lättare eller tyngre klubba? Det är givetvis en smaksak, men generellt sett kan en tyngre klubba passa bättre till en skytt och en lättare klubba till en tekniker.

Hoppas detta kan underlätta ditt val av innebandyklubba!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.